Qso Banat Timisoara

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ACASA

YP10KQT -IARU 2013 50 Mhz - Silagiu

E-mail Print PDF
Marian, YO2MBU , a stat de vorba cu colegul nostru YO2NAA, in privinta concursului IARU din banda de 6 m din week-endul trecut:
 
-Te rog sa ne relatezi cu ma decurs pregatirea si bineinteles desfasurarea concursului de la Silagiu? 
 
De cativa ani ne-am dorit o expeditie in banda de 6m. De jos din oras am lucrat, cand este propagare ES merge bine, dar modurile de propagare care necesita unghiuri mici, apropiate de zero niciodata nu au mers cum trebuie, datorita apropierii antenei de acoperisul de tabla si a cladirilor din jurul radioclubului.
De pe dealul Silagiului, situat la vreo 30 km de Timisoara, cu o inaltime de 305 m banda de 6m a devenit complet diferita. Antena a fost amplasata la o inaltime de 8m fata de sol. Desi nu a fost propagare ES pe durata concursului (cu mici exceptii) am reusit sa facem foarte multe QSO-uri troposcatter, pana la distante apropiate de 700 km, ceea ce pentru banda de 6m este considerabil. Apoi am facut cateva QSO-uri la distante de 900-1700 km. Semnalul era slab si constant, din cat in cand salturi scurte de nivel datorate reflexiilor meteorice. Ne-am dat seama ca nu puteau fi tropo, si atunci mi-am adus aminte de un alt mod de propagare, ionoscatter, pe care nu prea am avut ocazia sa-l experimentez, semnalele sunt foarte slabe si in oras probabil se pierd in zgomot, plus ca necesita unghiuri mici de emisie. Apropo de zgomot, era considerabil mai mic decat in oras, dar cand orientam antena spre Timisoara (sau spre pilonul Cosmote) zgomotul crestea semnificativ. Au fost si statii care nu ne-au auzit (propagare ionoscatter sau tropo la 800km), probabil operau cu puteri mari si de aceea se auzeau la noi (oricum veneau la limita).
 
- Sa inteleg  ca pregatirea logistica a fost coodonata de tine , da totodata ai si participat activ in concurs. 
Cum a decurs concursul ? 
 
Pregatirile le-a facut Emi YO2LSP, care s-a ocupat si de organizare si logistica. Cu alte cuvinte a fost "sufletul" expeditiei.
Nu a fost usor de operat, soarele ne radia nemilos si insectele deranjau. Duminica pe la 15:40 am incetat activitatea, dar poate ar fi trebuit sa rezistam pana la ora 17, cateva QSO-uri in plus uneori fac diferenta. In total 125 QSO cu vreo 63k puncte.
Am sperat ca va porni propagarea ES, chiar un multihop ar fi fost binevenit, dar nu a fost sa fie. Insa oricum a fost interesant, cei 300m ASL si antena fac mare diferenta.
Peste noapte a operat Emi, nu au fost multe QSO-uri dar distantele au fost mari. Nu banuiam ca merge si noaptea la 3 spre G, F...se pare ca a fost iono dar si ceva ES la un moment dat. Pe buna dreptate banda de 6m se numeste "the magic band".
 
In paralel cu concursul pe 6m, Horia YO2MNE secondat de 2MKD si 2MKA a instalat antene si echipamente de HF, a experimentat, masurat si facut QSO-uri.
 
          YP10KQT -IARU 2013  50 Mhz  -  Silagiu
 
 
Legenda spune ca un preot cu numele Zilagi(Silagi) venit din Ardeal a întemeiat satul supranumit si "staul dintre trei dealuri."
 Prima consemnare a satului romanesc dateaza de la1406 într-un document care apare în lucrarea „Geografia medievală a Ungariei de Sud” 
a lui Millekes Bodog, sub numele de Zyluas.
 
Silagiul, se situează la circa 4 km sud de orașul Buziaș, la poalele de NV ale dealului Silagiului si este  una din cele 5 
 
centre viticole ale Banatului unde se cultiva Burgund mare, Merlot, Riesling Italian.
 
     

Coordonate: alt45°36′28″N 21°36′38″E45°36′28″N 21°36′38″E
Conditii meteo: noaptea 12 oC intre 15 oC , ziua 21oC intre 35oC

 

Participanti:


YO2LSP Emi    
YO2NAA Ady    
YO2MKA Dan    

Logistica: 2 x Logan-uri si 1 Opel 

Echipamente: Pilon militar si Yagi 6 elemente DK7ZB
             ICOM 756 100W 
             Acumulatori
             Generator curent monofazat pe benzina
             2x Laptop Dell Latitude 

 
 
 
Last Updated on Tuesday, 17 September 2013 20:58  

PE SCURT

Anul acesta se implinesc 30 de ani de la Revolutia din 1989. Revolutie care a inceput in data de 16 Decembrie in Timisoara, motiv pentru care anul acesta in concursul pe care il organizam in banda de 80m, CUPA TIMISULUI, vom fi prezenti in plus fata de traditionalul YP1989TM, si cu alte indicative speciale, prin care vom incerca sa tinem vie amintirea evenimentelor din Decembrie `89 si sa cinstim memoria eroilor din acele zile.

Vom fi ON Air pe toata perioada lunii Decembrie 2019 .

Astfel ca cei care reusesc in toata aceasta perioada sau in timpul concursului din data de 15 DECEMBRIE sa efectueze un QSO valabil cu YP1989TM si un QSO valabil cu unul din celelalte indicative speciale, pot solicita o diploma in format electronic (gratuita). Solicitarile pentru varianta tiparita a diplomei se vor adresa la  club@yo2kqt.ro. Pretul este de 10 RON.

Se accepta orice mod, banda de lucru.

Alaturi de YP1989TM vor fi in emisie si

YP30LLZ, op YO2LLZ - Epy

YP30LSP, op YO2LSP - Edi

YP30MKL, op YO2MKL - Sasa

YP30MTG, op YO2MTG - Gigi

English

This year marks the 30th anniversary of the Romanian Revolution 1989.

Revolution that started on December 16 in Timisoara,and soon spread throughout the country. It was the bloodiest of Europe’s anticommunist uprisings. With more than 1,000 people killed, and a ruthless end for the Ceausescus, Romania’s revolution stunned the world for its violence

To honor the memory of the heroes of those days the station YP1989TM,will be active for full month of December. Alongside we will have YP30MTG, YP30MKL, YP30LLZ and YP30LSP

For The anniversary DIPLOMA you need 1 QSO with YP1989TM and 1 with one station with callsign YP30, regardless of band or mode.

Electronic award is free of charge. Printed version will be 5 EUR and application can be address to:  club@yo2kqt.ro.

Log search available on QRZ.com and www.YO2KQT.RO