Qso Banat Timisoara

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ACASA

YP10KQT -IARU 2013 50 Mhz - Silagiu

E-mail Print PDF
Marian, YO2MBU , a stat de vorba cu colegul nostru YO2NAA, in privinta concursului IARU din banda de 6 m din week-endul trecut:
 
-Te rog sa ne relatezi cu ma decurs pregatirea si bineinteles desfasurarea concursului de la Silagiu? 
 
De cativa ani ne-am dorit o expeditie in banda de 6m. De jos din oras am lucrat, cand este propagare ES merge bine, dar modurile de propagare care necesita unghiuri mici, apropiate de zero niciodata nu au mers cum trebuie, datorita apropierii antenei de acoperisul de tabla si a cladirilor din jurul radioclubului.
De pe dealul Silagiului, situat la vreo 30 km de Timisoara, cu o inaltime de 305 m banda de 6m a devenit complet diferita. Antena a fost amplasata la o inaltime de 8m fata de sol. Desi nu a fost propagare ES pe durata concursului (cu mici exceptii) am reusit sa facem foarte multe QSO-uri troposcatter, pana la distante apropiate de 700 km, ceea ce pentru banda de 6m este considerabil. Apoi am facut cateva QSO-uri la distante de 900-1700 km. Semnalul era slab si constant, din cat in cand salturi scurte de nivel datorate reflexiilor meteorice. Ne-am dat seama ca nu puteau fi tropo, si atunci mi-am adus aminte de un alt mod de propagare, ionoscatter, pe care nu prea am avut ocazia sa-l experimentez, semnalele sunt foarte slabe si in oras probabil se pierd in zgomot, plus ca necesita unghiuri mici de emisie. Apropo de zgomot, era considerabil mai mic decat in oras, dar cand orientam antena spre Timisoara (sau spre pilonul Cosmote) zgomotul crestea semnificativ. Au fost si statii care nu ne-au auzit (propagare ionoscatter sau tropo la 800km), probabil operau cu puteri mari si de aceea se auzeau la noi (oricum veneau la limita).
 
- Sa inteleg  ca pregatirea logistica a fost coodonata de tine , da totodata ai si participat activ in concurs. 
Cum a decurs concursul ? 
 
Pregatirile le-a facut Emi YO2LSP, care s-a ocupat si de organizare si logistica. Cu alte cuvinte a fost "sufletul" expeditiei.
Nu a fost usor de operat, soarele ne radia nemilos si insectele deranjau. Duminica pe la 15:40 am incetat activitatea, dar poate ar fi trebuit sa rezistam pana la ora 17, cateva QSO-uri in plus uneori fac diferenta. In total 125 QSO cu vreo 63k puncte.
Am sperat ca va porni propagarea ES, chiar un multihop ar fi fost binevenit, dar nu a fost sa fie. Insa oricum a fost interesant, cei 300m ASL si antena fac mare diferenta.
Peste noapte a operat Emi, nu au fost multe QSO-uri dar distantele au fost mari. Nu banuiam ca merge si noaptea la 3 spre G, F...se pare ca a fost iono dar si ceva ES la un moment dat. Pe buna dreptate banda de 6m se numeste "the magic band".
 
In paralel cu concursul pe 6m, Horia YO2MNE secondat de 2MKD si 2MKA a instalat antene si echipamente de HF, a experimentat, masurat si facut QSO-uri.
 
          YP10KQT -IARU 2013  50 Mhz  -  Silagiu
 
 
Legenda spune ca un preot cu numele Zilagi(Silagi) venit din Ardeal a întemeiat satul supranumit si "staul dintre trei dealuri."
 Prima consemnare a satului romanesc dateaza de la1406 într-un document care apare în lucrarea „Geografia medievală a Ungariei de Sud” 
a lui Millekes Bodog, sub numele de Zyluas.
 
Silagiul, se situează la circa 4 km sud de orașul Buziaș, la poalele de NV ale dealului Silagiului si este  una din cele 5 
 
centre viticole ale Banatului unde se cultiva Burgund mare, Merlot, Riesling Italian.
 
     

Coordonate: alt45°36′28″N 21°36′38″E45°36′28″N 21°36′38″E
Conditii meteo: noaptea 12 oC intre 15 oC , ziua 21oC intre 35oC

 

Participanti:


YO2LSP Emi    
YO2NAA Ady    
YO2MKA Dan    

Logistica: 2 x Logan-uri si 1 Opel 

Echipamente: Pilon militar si Yagi 6 elemente DK7ZB
             ICOM 756 100W 
             Acumulatori
             Generator curent monofazat pe benzina
             2x Laptop Dell Latitude 

 
 
 
Last Updated on Tuesday, 17 September 2013 20:58  

PE SCURT

Urmatoarea expediere de QSL-uri va avea loc in luna OCTOMBRIE 2016. Colectarea QSL-urilor se face in zilele de club , pana la sfarsitul lunii Septembrie, cat si la SIMPO YO2 pentru expeditia din toamna (octombrie 2016 ). ATENTIE: Descarcati noua versiune de tabel pentru sortarea QSL-urilor.

YO2 - QSL Bureau este destinat doar pentru expedierea QSL-urilor radioamatorilor YO. QSL-urile trebuiesc predate la sediul clubului sau expediate prin colet postal conform instructiunilor prezentate mai jos.

Expedierea QSL-urilor prin Biroul de QSL-uri YO2 se face in principiu de 2 ori pe an, la intervale de 6 luni, o data primavara si odata toamna. Perioada in care se face colectarea cat si termenul pana la care se va face expedierea QSL-urilor via Birou se va anunta in cadrul acestei pagini de web.

 Instructiuni privind prezentarea QSL-urilor pentru expeditie via Birou - actualizat 7-Mar-2014

 

Va rugam sa respectati intocmai instructiunile de mai jos. In caz contrar, aveti 2 variante:

a. veti plati un tarif majorat cu 100%

b. la prezentare veti fi rugati sa refaceti pachetul de QSL-uri si tabelul centralizator.

Descarcare tabel

  •  Se completeaza QSL-urile. Datele se scriu cat mai citet, indicativele cu majuscule.

ATENTIE: multe entitati nu au birou de QSL. De asemenea multe statii din entitati mici au QSL manager in Europa sau USA. Entitatile din tabel care sunt scrise pe fond galben nu au birou de QSL sau biroul nu prea merge. Entitatile scrise cu rosu au birou dar de multe ori folosesc QSL manager. Pentru aceste 2 categorii de entitati se recomanda a se verifica daca exista QSL manager (pe www.qrz.com de exemplu).

Expeditiile sau indicativele speciale aproape sigur au QSL manager.

La statiile care pe qrz.com scrie la QSL “only directnu are rost sa le trimteti via buro, caci nu vor raspunde.

  •  QSL-urile de expediat vor fi grupate pe entitati. Lista entitatilor este in tabel.  Descarcare tabel
  • Atentie: un QSL trimis VIA indicativ se va pune in grupul entitatii indicativului de la VIA, nu in grupul entitatii lucrate. (Ex: VP6DX via DL2RMS se pune in grupul DL)

 

  • Se completeaza tabelul excel cu numarul de QSL-uri la entitatile respective. La entitatile pentru care nu aveti QSL-uri nu se pune nimic (nu puneti 0). Tabelul completat  se aduce pe suport electronic (USB drive, CD, etc) la prezentarea QSL-urilor.

 

  • Se fac niste fasii de hartie pe care se scrie prefixul entitatii si numarul de QSL-uri din grupul respectiv (la un capat al fasiei, sa fie vizibil dupa stivuire Ex: UA 12 buc). Aceste fasii urmeaza a fi asezate intre grupurile de QSL-uri din teancul final.

 

  • Se stivuiesc grupurile de QSL-uri facute la pct.2. Se incepe de la ultima entitate din tabel, conform tabelului, in ordine din tabel. Deasupra fiecarui grup se pune fasia aferenta de la pct.4. I final trebuie sa rezulte o stiva de QSL-uri grupate pe entitati, in ordinea alfanumerica (din tabel) a prefixelor, primele entitati din tabel fiind in partea de sus a stivei.

 

  • Se leaga cu sfoara stiva de QSL-uri pentru a se pastra intacta pana la prezentare, si se cantareste. Greutatea se trece pe o hartie si se prinde de stiva.

 

Tariful actual de expediere este de 20 lei /100gr, se pastreaza atat timp cat taxele de expediere ale Postei Romane nu se modifica.

De la 1 Martie 2016 preturile s-au modificat astfel ca , categoria de IMPRIMATE NEPRIORITARE nu mai EXISTA. Toate expedierile se fac in conditii de corespondenta normala, fara nici o facilitate sau reducere pt radioamatori !!

Unele tari au Birouri QSL pe districte de ex: SUA . Pentru acestea este necesara sortarea QSL-urilor pe districte (cifra) – vezi tabel.

Prefixele din Marea Britanie si Irlanda de Nord desi sunt entitati separate, merg toate impreuna astfel : G, GD, GI, GJ, GM, GU, GW   la RSGB, sub genericul G .

La fel pentru EA, EA6, EA8, EA9 si pentru UA, UA9 (Rusia) mai putin UA2 care are birou separat.