Qso Banat Timisoara

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ACASA

Cum l-am intalnit pe Johan Tines?

E-mail Print PDF
Nu departe de de strada unde locuiesc, pasesc cu umbrela in mana sa ma intalnesc cu un batran inalt cu fata blajina si parul alb ca si zapada. Ii intind o mana si in spun cu ma cheama.
Raspunde cu o eleganta nobila:
-Johan , Johan Tines sunt nascut in Friedorf ,
-Sunt incant sa va cunosc domnule, nu stiu decat timp dispuneti, dar mi-ar face placere sa discutam.
Imi raspunde afirmativ dand din cap, sa inteleg totodata ca dialogul in limba romana nu ii este la indemana. Nu fac doi pasi si imi destanuie vii aminitiri desprea casa parinteasca din Friedorf, este senin , linistit dar plin de emotii de parca acum mai traieste inca odata acel moment. Ochii ii sclipeau de bucurie cand vorbea despre Friedorf.
Imi insiruie nume , functii din securitate si fapte intamplate la varsta de 18 ani care parca s-ar fi intamplat ieri, si totusi au trecut 47 de ani de cand a parasit casa parintesca. Johan este pasionat de fotografie , in tot dialogul lui se regaseste clar jocul de lumini si umbre , si in persoanajele pe care mi le prezinta. Fotografia pe care o realizeaza Johann nu este una obisnuita . El folosete un ansambul mecanic de inalta precizie format din aparat foto, PC , telescop si suport de urmarire a astrelor. Incerc sa deslusesc modul in care toate aceste echipamente sunt legate intre ele, si imi dau seama de complexitatea acestui tip de fotografie.
Batranul face o scurta pauza dupa prezentarea a ceea ce inseamna deep sky photografy si imi spune:
-Noi avem ceva in comun.
-La varsta de 18 ani am dat concurs pentru autorizatia de radioamator , si pe vremea aceea cam trebuia sa astepti pana iti vine autorizatia. Asa eram nerabdator sa lucrez in telegrafie, incat m-am si apucat sa emit fara autorizatie. Bineinteles un radioamator m-a parat la securitate.
-Sa inteleg ca a fost nevoie sa faceti vizite la securitate si sa justificati de ce ati lucrat in telegrafie?
-Da am fost intervievat de un colonel de securitate despre ce am lucrat in telegrafie, si sa nu mai lucrez panu nu imi vine autorizatia de radioamator. Colonelul m-a avertizat sa nu imi pun actele pentru plecare in Germania. Aas mi-am data seama ca ele nu stia ca actele mele sunt gata de placare. La o saptamana dupa ce am fost la securitate am plecat in Germania definitiv , am avut noroc.
- Cu ce indicativ ati lucat?
- Indicativul din Romania a fost YO2BZH, daca imi amintesc bine, cel de acum este DF8WH
- Am vazut antena magnetica pe masina dvs si v-am lasat un bilet la stergator.
- Citiind biletul de la tine, mi-am am inteles ca esti radiomator si te-am sunat la telefonul pa care mi l-ai lasat si uite asa ne-am intalnit.
Intalnirea cu Johan DF8WH , m-a facut sa inteleg ca oameni pastreaza un set de valori unice mostenite in viata, valori care de-a lungul timpului nu se pierd ci se evidentiaza in faptele lor.
 
73! Marian YO2MBU
 
Last Updated on Sunday, 15 September 2013 23:28  

PE SCURT

Urmatoarea expediere de QSL-uri va avea loc in luna MAI 2013. Colectarea QSL-urilor se face in zilele de club , pana la sfarsitul lunii Aprilie.