Qso Banat Timisoara

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ACASA

Cum l-am intalnit pe Johan Tines?

E-mail Print PDF
Nu departe de de strada unde locuiesc, pasesc cu umbrela in mana sa ma intalnesc cu un batran inalt cu fata blajina si parul alb ca si zapada. Ii intind o mana si in spun cu ma cheama.
Raspunde cu o eleganta nobila:
-Johan , Johan Tines sunt nascut in Friedorf ,
-Sunt incant sa va cunosc domnule, nu stiu decat timp dispuneti, dar mi-ar face placere sa discutam.
Imi raspunde afirmativ dand din cap, sa inteleg totodata ca dialogul in limba romana nu ii este la indemana. Nu fac doi pasi si imi destanuie vii aminitiri desprea casa parinteasca din Friedorf, este senin , linistit dar plin de emotii de parca acum mai traieste inca odata acel moment. Ochii ii sclipeau de bucurie cand vorbea despre Friedorf.
Imi insiruie nume , functii din securitate si fapte intamplate la varsta de 18 ani care parca s-ar fi intamplat ieri, si totusi au trecut 47 de ani de cand a parasit casa parintesca. Johan este pasionat de fotografie , in tot dialogul lui se regaseste clar jocul de lumini si umbre , si in persoanajele pe care mi le prezinta. Fotografia pe care o realizeaza Johann nu este una obisnuita . El folosete un ansambul mecanic de inalta precizie format din aparat foto, PC , telescop si suport de urmarire a astrelor. Incerc sa deslusesc modul in care toate aceste echipamente sunt legate intre ele, si imi dau seama de complexitatea acestui tip de fotografie.
Batranul face o scurta pauza dupa prezentarea a ceea ce inseamna deep sky photografy si imi spune:
-Noi avem ceva in comun.
-La varsta de 18 ani am dat concurs pentru autorizatia de radioamator , si pe vremea aceea cam trebuia sa astepti pana iti vine autorizatia. Asa eram nerabdator sa lucrez in telegrafie, incat m-am si apucat sa emit fara autorizatie. Bineinteles un radioamator m-a parat la securitate.
-Sa inteleg ca a fost nevoie sa faceti vizite la securitate si sa justificati de ce ati lucrat in telegrafie?
-Da am fost intervievat de un colonel de securitate despre ce am lucrat in telegrafie, si sa nu mai lucrez panu nu imi vine autorizatia de radioamator. Colonelul m-a avertizat sa nu imi pun actele pentru plecare in Germania. Aas mi-am data seama ca ele nu stia ca actele mele sunt gata de placare. La o saptamana dupa ce am fost la securitate am plecat in Germania definitiv , am avut noroc.
- Cu ce indicativ ati lucat?
- Indicativul din Romania a fost YO2BZH, daca imi amintesc bine, cel de acum este DF8WH
- Am vazut antena magnetica pe masina dvs si v-am lasat un bilet la stergator.
- Citiind biletul de la tine, mi-am am inteles ca esti radiomator si te-am sunat la telefonul pa care mi l-ai lasat si uite asa ne-am intalnit.
Intalnirea cu Johan DF8WH , m-a facut sa inteleg ca oameni pastreaza un set de valori unice mostenite in viata, valori care de-a lungul timpului nu se pierd ci se evidentiaza in faptele lor.
 
73! Marian YO2MBU
 
Last Updated on Sunday, 15 September 2013 23:28  

PE SCURT

Urmatoarea expediere de QSL-uri va avea loc in luna OCTOMBRIE 2016. Colectarea QSL-urilor se face in zilele de club , pana la sfarsitul lunii Septembrie, cat si la SIMPO YO2 pentru expeditia din toamna (octombrie 2016 ). ATENTIE: Descarcati noua versiune de tabel pentru sortarea QSL-urilor.

YO2 - QSL Bureau este destinat doar pentru expedierea QSL-urilor radioamatorilor YO. QSL-urile trebuiesc predate la sediul clubului sau expediate prin colet postal conform instructiunilor prezentate mai jos.

Expedierea QSL-urilor prin Biroul de QSL-uri YO2 se face in principiu de 2 ori pe an, la intervale de 6 luni, o data primavara si odata toamna. Perioada in care se face colectarea cat si termenul pana la care se va face expedierea QSL-urilor via Birou se va anunta in cadrul acestei pagini de web.

 Instructiuni privind prezentarea QSL-urilor pentru expeditie via Birou - actualizat 7-Mar-2014

 

Va rugam sa respectati intocmai instructiunile de mai jos. In caz contrar, aveti 2 variante:

a. veti plati un tarif majorat cu 100%

b. la prezentare veti fi rugati sa refaceti pachetul de QSL-uri si tabelul centralizator.

Descarcare tabel

  •  Se completeaza QSL-urile. Datele se scriu cat mai citet, indicativele cu majuscule.

ATENTIE: multe entitati nu au birou de QSL. De asemenea multe statii din entitati mici au QSL manager in Europa sau USA. Entitatile din tabel care sunt scrise pe fond galben nu au birou de QSL sau biroul nu prea merge. Entitatile scrise cu rosu au birou dar de multe ori folosesc QSL manager. Pentru aceste 2 categorii de entitati se recomanda a se verifica daca exista QSL manager (pe www.qrz.com de exemplu).

Expeditiile sau indicativele speciale aproape sigur au QSL manager.

La statiile care pe qrz.com scrie la QSL “only directnu are rost sa le trimteti via buro, caci nu vor raspunde.

  •  QSL-urile de expediat vor fi grupate pe entitati. Lista entitatilor este in tabel.  Descarcare tabel
  • Atentie: un QSL trimis VIA indicativ se va pune in grupul entitatii indicativului de la VIA, nu in grupul entitatii lucrate. (Ex: VP6DX via DL2RMS se pune in grupul DL)

 

  • Se completeaza tabelul excel cu numarul de QSL-uri la entitatile respective. La entitatile pentru care nu aveti QSL-uri nu se pune nimic (nu puneti 0). Tabelul completat  se aduce pe suport electronic (USB drive, CD, etc) la prezentarea QSL-urilor.

 

  • Se fac niste fasii de hartie pe care se scrie prefixul entitatii si numarul de QSL-uri din grupul respectiv (la un capat al fasiei, sa fie vizibil dupa stivuire Ex: UA 12 buc). Aceste fasii urmeaza a fi asezate intre grupurile de QSL-uri din teancul final.

 

  • Se stivuiesc grupurile de QSL-uri facute la pct.2. Se incepe de la ultima entitate din tabel, conform tabelului, in ordine din tabel. Deasupra fiecarui grup se pune fasia aferenta de la pct.4. I final trebuie sa rezulte o stiva de QSL-uri grupate pe entitati, in ordinea alfanumerica (din tabel) a prefixelor, primele entitati din tabel fiind in partea de sus a stivei.

 

  • Se leaga cu sfoara stiva de QSL-uri pentru a se pastra intacta pana la prezentare, si se cantareste. Greutatea se trece pe o hartie si se prinde de stiva.

 

Tariful actual de expediere este de 20 lei /100gr, se pastreaza atat timp cat taxele de expediere ale Postei Romane nu se modifica.

De la 1 Martie 2016 preturile s-au modificat astfel ca , categoria de IMPRIMATE NEPRIORITARE nu mai EXISTA. Toate expedierile se fac in conditii de corespondenta normala, fara nici o facilitate sau reducere pt radioamatori !!

Unele tari au Birouri QSL pe districte de ex: SUA . Pentru acestea este necesara sortarea QSL-urilor pe districte (cifra) – vezi tabel.

Prefixele din Marea Britanie si Irlanda de Nord desi sunt entitati separate, merg toate impreuna astfel : G, GD, GI, GJ, GM, GU, GW   la RSGB, sub genericul G .

La fel pentru EA, EA6, EA8, EA9 si pentru UA, UA9 (Rusia) mai putin UA2 care are birou separat.