Qso Banat Timisoara

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ACASA CONSTRUCTII Mini-dipol 14 Mhz sau antena de 7 RON

Mini-dipol 14 Mhz sau antena de 7 RON

E-mail Print PDF

Va supun atentiei o antena de mici dimensiuni, destinata in special celor fara spatiu pentru o antena civilizata, sau celor mult pe drumuri. Nu este o idee originala, este o suma a mai multor exemple gasite pe net. Am optat pentru o varianta gen dipol , pentru ca nu am avut nici un fel de pamantare in zona (calorifer, armaturi, balcon inchis etc)

Materiale necesare: Un tub PVC cu diametrul de 20mm, app 12m conductor de Cu 0.5, (eu am folosit cablu de difuzor 2X0.5mm, pe care l-am desfacut), 3 m de sfoara si o banda izolatoare. Toate materialele de mai sus m-au costat 7 ron si se gasesc in toate magazinele de electrice sau gen Praktiker, Dedeman etc...

Direct pe tub am  infasurat bobinele L1 si L2 cate 60 de spire, si din aceeasi sarma am venit cu cate o bucata (A) de 67  cm din acelasi conductor, spre punctul de alimentare a dipolului . Dupa bobine am continuat cu o bucata (B) de 90 cm. Dipolul eu l-am montat in unghi de aprox. 45 grade, astel incat partea de jos am lasat-o cu conductor din acelasi material ca si bobina, iar partea de sus din conductor rigid. Acordul se face cu reflectometru, prin taierea bratelor. E indicat ca la inceput partea B sa fie mai lunga (1m) si sa se taie succesiv. Antena se alimenteaza direct sau cu balun 1:1 cu cablu coaxial de 50 sau 75 Ohm

Instalarea ei am facut-o la fereasta cu o parte sprijinita pe pervaz in mijlocul ferestrei si ancorata cu o bucata de sfoara de balama , respectiv de sistemul de inchidre al geamului. 

Antena, in conditiile din fotografia de mai jos mi-a adus o tara noua: Alaska KL8DX, RTTY, 20w,  14 Mhz.

Urmand aceeasi reteta, marind sau micsorand numarul de spire din bobine prin tatonare , antena se poate acorda si in banzile  de 18,  21, si 24 Mhz.

mini-dipol-schema

mini-dipol

 
 

YO2KQT - membri

No images

PE SCURT

Urmatoarea expediere de QSL-uri va avea loc in luna OCTOMBRIE 2016. Colectarea QSL-urilor se face in zilele de club , pana la sfarsitul lunii Septembrie, cat si la SIMPO YO2 pentru expeditia din toamna (octombrie 2016 ). ATENTIE: Descarcati noua versiune de tabel pentru sortarea QSL-urilor.

YO2 - QSL Bureau este destinat doar pentru expedierea QSL-urilor radioamatorilor YO. QSL-urile trebuiesc predate la sediul clubului sau expediate prin colet postal conform instructiunilor prezentate mai jos.

Expedierea QSL-urilor prin Biroul de QSL-uri YO2 se face in principiu de 2 ori pe an, la intervale de 6 luni, o data primavara si odata toamna. Perioada in care se face colectarea cat si termenul pana la care se va face expedierea QSL-urilor via Birou se va anunta in cadrul acestei pagini de web.

 Instructiuni privind prezentarea QSL-urilor pentru expeditie via Birou - actualizat 7-Mar-2014

 

Va rugam sa respectati intocmai instructiunile de mai jos. In caz contrar, aveti 2 variante:

a. veti plati un tarif majorat cu 100%

b. la prezentare veti fi rugati sa refaceti pachetul de QSL-uri si tabelul centralizator.

Descarcare tabel

  •  Se completeaza QSL-urile. Datele se scriu cat mai citet, indicativele cu majuscule.

ATENTIE: multe entitati nu au birou de QSL. De asemenea multe statii din entitati mici au QSL manager in Europa sau USA. Entitatile din tabel care sunt scrise pe fond galben nu au birou de QSL sau biroul nu prea merge. Entitatile scrise cu rosu au birou dar de multe ori folosesc QSL manager. Pentru aceste 2 categorii de entitati se recomanda a se verifica daca exista QSL manager (pe www.qrz.com de exemplu).

Expeditiile sau indicativele speciale aproape sigur au QSL manager.

La statiile care pe qrz.com scrie la QSL “only directnu are rost sa le trimteti via buro, caci nu vor raspunde.

  •  QSL-urile de expediat vor fi grupate pe entitati. Lista entitatilor este in tabel.  Descarcare tabel
  • Atentie: un QSL trimis VIA indicativ se va pune in grupul entitatii indicativului de la VIA, nu in grupul entitatii lucrate. (Ex: VP6DX via DL2RMS se pune in grupul DL)

 

  • Se completeaza tabelul excel cu numarul de QSL-uri la entitatile respective. La entitatile pentru care nu aveti QSL-uri nu se pune nimic (nu puneti 0). Tabelul completat  se aduce pe suport electronic (USB drive, CD, etc) la prezentarea QSL-urilor.

 

  • Se fac niste fasii de hartie pe care se scrie prefixul entitatii si numarul de QSL-uri din grupul respectiv (la un capat al fasiei, sa fie vizibil dupa stivuire Ex: UA 12 buc). Aceste fasii urmeaza a fi asezate intre grupurile de QSL-uri din teancul final.

 

  • Se stivuiesc grupurile de QSL-uri facute la pct.2. Se incepe de la ultima entitate din tabel, conform tabelului, in ordine din tabel. Deasupra fiecarui grup se pune fasia aferenta de la pct.4. I final trebuie sa rezulte o stiva de QSL-uri grupate pe entitati, in ordinea alfanumerica (din tabel) a prefixelor, primele entitati din tabel fiind in partea de sus a stivei.

 

  • Se leaga cu sfoara stiva de QSL-uri pentru a se pastra intacta pana la prezentare, si se cantareste. Greutatea se trece pe o hartie si se prinde de stiva.

 

Tariful actual de expediere este de 20 lei /100gr, se pastreaza atat timp cat taxele de expediere ale Postei Romane nu se modifica.

De la 1 Martie 2016 preturile s-au modificat astfel ca , categoria de IMPRIMATE NEPRIORITARE nu mai EXISTA. Toate expedierile se fac in conditii de corespondenta normala, fara nici o facilitate sau reducere pt radioamatori !!

Unele tari au Birouri QSL pe districte de ex: SUA . Pentru acestea este necesara sortarea QSL-urilor pe districte (cifra) – vezi tabel.

Prefixele din Marea Britanie si Irlanda de Nord desi sunt entitati separate, merg toate impreuna astfel : G, GD, GI, GJ, GM, GU, GW   la RSGB, sub genericul G .

La fel pentru EA, EA6, EA8, EA9 si pentru UA, UA9 (Rusia) mai putin UA2 care are birou separat.