Qso Banat Timisoara

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ACASA CONSTRUCTII Alimentator simplu 13.8 V

Alimentator simplu 13.8 V

E-mail Print PDF
Pentru ca in general statiile sunt facute pentru masina unde tensiunea de alimentare este intre 12V si 14.4V, cu o medie in jurul a 13.8V.
Sursa de alimentare poate suporta un curent de 5-6 amperi fara a fi suprasolicitata. Datorita condensatorilor de 100nF nu sufera din cauza radiofrecventei. Adica previne o parte din problemele gen fluieraturi etc. Pentru asemenea curenti este bine a se folosi cabluri groase(4-6mmp).
Apropos, LM7812 si 2n3055 se monteaza NEAPARAT pe un radiator. Tranzistorii 2n3055 se vor izola de radiator!!! Nu de alta dar capsula este chiar colectorul. Atentie si aici la scurtcircuite!!!
Dioda zener de la iesire impreuna cu siguranta, care trebuie sa fie intre 8 si 10A, realizeaza o protectie la supratensiune. Adica daca se strica vreunul din tranzistorii 2N3055 si tensiunea la iesire creste peste 15V dioda va conduce, siguranta se va arde, scotind de sub tensiune statia.
Transformatorul se alege in asa  fel ca in secundar tensiunea alternativa sa fie cu o sarcina de 5A(cam cat un bec de faza lunga de dacie-un singur filament) intre 16 si 20V.
Sursa nu este protejata la scurtcircuit deci va functiona fara probleme in cazul in care emiteti in SSB(LSB/USB). Spun asta pentru ca aici apar varfuri de curent care la o sursa cu protectie ar duce la limitare, distorsionind puternic. Pe de alta parte trebuie grija la scurtcircuite... chiar daca este siguranta de 10A ca protectie.
Siguranta din primar este pentru protectie in cazul in care se produce un scurtcircuit intre spirele transformatorului. Credeti-ma, se intampla!!
alimentatorsimplu
 
73! YO2LLQ, Dan
 
 
 
Last Updated on Sunday, 14 April 2013 23:59  

YO2KQT - membri

No images

PE SCURT

Urmatoarea expediere de QSL-uri va avea loc in luna OCTOMBRIE 2016. Colectarea QSL-urilor se face in zilele de club , pana la sfarsitul lunii Septembrie, cat si la SIMPO YO2 pentru expeditia din toamna (octombrie 2016 ). ATENTIE: Descarcati noua versiune de tabel pentru sortarea QSL-urilor.

YO2 - QSL Bureau este destinat doar pentru expedierea QSL-urilor radioamatorilor YO. QSL-urile trebuiesc predate la sediul clubului sau expediate prin colet postal conform instructiunilor prezentate mai jos.

Expedierea QSL-urilor prin Biroul de QSL-uri YO2 se face in principiu de 2 ori pe an, la intervale de 6 luni, o data primavara si odata toamna. Perioada in care se face colectarea cat si termenul pana la care se va face expedierea QSL-urilor via Birou se va anunta in cadrul acestei pagini de web.

 Instructiuni privind prezentarea QSL-urilor pentru expeditie via Birou - actualizat 7-Mar-2014

 

Va rugam sa respectati intocmai instructiunile de mai jos. In caz contrar, aveti 2 variante:

a. veti plati un tarif majorat cu 100%

b. la prezentare veti fi rugati sa refaceti pachetul de QSL-uri si tabelul centralizator.

Descarcare tabel

  •  Se completeaza QSL-urile. Datele se scriu cat mai citet, indicativele cu majuscule.

ATENTIE: multe entitati nu au birou de QSL. De asemenea multe statii din entitati mici au QSL manager in Europa sau USA. Entitatile din tabel care sunt scrise pe fond galben nu au birou de QSL sau biroul nu prea merge. Entitatile scrise cu rosu au birou dar de multe ori folosesc QSL manager. Pentru aceste 2 categorii de entitati se recomanda a se verifica daca exista QSL manager (pe www.qrz.com de exemplu).

Expeditiile sau indicativele speciale aproape sigur au QSL manager.

La statiile care pe qrz.com scrie la QSL “only directnu are rost sa le trimteti via buro, caci nu vor raspunde.

  •  QSL-urile de expediat vor fi grupate pe entitati. Lista entitatilor este in tabel.  Descarcare tabel
  • Atentie: un QSL trimis VIA indicativ se va pune in grupul entitatii indicativului de la VIA, nu in grupul entitatii lucrate. (Ex: VP6DX via DL2RMS se pune in grupul DL)

 

  • Se completeaza tabelul excel cu numarul de QSL-uri la entitatile respective. La entitatile pentru care nu aveti QSL-uri nu se pune nimic (nu puneti 0). Tabelul completat  se aduce pe suport electronic (USB drive, CD, etc) la prezentarea QSL-urilor.

 

  • Se fac niste fasii de hartie pe care se scrie prefixul entitatii si numarul de QSL-uri din grupul respectiv (la un capat al fasiei, sa fie vizibil dupa stivuire Ex: UA 12 buc). Aceste fasii urmeaza a fi asezate intre grupurile de QSL-uri din teancul final.

 

  • Se stivuiesc grupurile de QSL-uri facute la pct.2. Se incepe de la ultima entitate din tabel, conform tabelului, in ordine din tabel. Deasupra fiecarui grup se pune fasia aferenta de la pct.4. I final trebuie sa rezulte o stiva de QSL-uri grupate pe entitati, in ordinea alfanumerica (din tabel) a prefixelor, primele entitati din tabel fiind in partea de sus a stivei.

 

  • Se leaga cu sfoara stiva de QSL-uri pentru a se pastra intacta pana la prezentare, si se cantareste. Greutatea se trece pe o hartie si se prinde de stiva.

 

Tariful actual de expediere este de 20 lei /100gr, se pastreaza atat timp cat taxele de expediere ale Postei Romane nu se modifica.

De la 1 Martie 2016 preturile s-au modificat astfel ca , categoria de IMPRIMATE NEPRIORITARE nu mai EXISTA. Toate expedierile se fac in conditii de corespondenta normala, fara nici o facilitate sau reducere pt radioamatori !!

Unele tari au Birouri QSL pe districte de ex: SUA . Pentru acestea este necesara sortarea QSL-urilor pe districte (cifra) – vezi tabel.

Prefixele din Marea Britanie si Irlanda de Nord desi sunt entitati separate, merg toate impreuna astfel : G, GD, GI, GJ, GM, GU, GW   la RSGB, sub genericul G .

La fel pentru EA, EA6, EA8, EA9 si pentru UA, UA9 (Rusia) mai putin UA2 care are birou separat.