Qso Banat Timisoara

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ACASA CONSTRUCTII Interfata CAT cu izolare galvanica

Interfata CAT cu izolare galvanica

E-mail Print PDF

Salutare tuturor!

Desi in ziua de azi, putina lume mai construieste cate ceva, piata oferindu-ne cam orice la un pret mai mult sau mai putin rezonabil, eu va propun realizarea unei interfete intre PC si transceiver “home made”. Ideea de la care am pornit atunci cand m-am hotarat sa realizez interfata a fost de a separa galvanic PC-ul de transceiver din motive binecunoscute de cei care au mai incercat asa ceva.

Interfata realizeaza legatura de date CAT (Computer Aided Transceiver) si una audio (IN/OUT) intre PC si transceiver. Deoarece porturile seriale sunt din ce in ce mai rare la PC-urile din ziua de azi la comenzile de CAT am optat pentru portul USB al PC-ului. Semnalul de audio de la si inspre PC foloseste placa de sunet existenta la orice calculator. Pe langa semnalele de CAT (Rx/Tx) si cele de audio (IN/OUT) interfata dispune si de un semnal de PTT pentru transceiverele care nu au posibilitatea de a fi comandate prin CAT pentru comutarea emisie/receptie, cat si de un semnal de KEY care inlocuieste o eventuala cheie telegrafica clasica, prin utilizarea unui software adecvat instalat pe PC.

Portul USB al PC-ului este folosit pentru a emula clasicul port serial RS232, cu ajutorul unui circuit integrat specializat FT232BM, produs de FTDI (Future Technology Devices International Limited). Semnalele de RX si TX corespunzatoare portului serial sunt folosite pentru liniile de CAT iar DTR (Data Terminal Ready) si RTS (Request To Send) pentru PTT respectiv KEY. Dupa conversia de la USB la serial (TTL) se face o separare galvanica cu ajutorul unor optocuploare. Deoarece liniile de date (RX si TX) necesita o viteza de transfer mai ridicata am optat pentru niste optocuploare mai rapide de tipul 6N135. Pentru celelalte doua linii PTT si KEY am folosit optocuploare 4N33 ceva mai lente, aici viteza de comutare nefiind atat de critica. Rezistorii R5* respectiv R10* din schema elecrtrica sunt optionali dovedindu-se ca pentru o rata de transfer la CAT de 38400 biti/secunda, nu este necesara folosirea lor, acestia avand rolul doar de a mari viteza de comutare a celor doua optocuploare folosite.Semnalele audio de la placa de sunet sunt separate prin tansformatoare de linie cu impedanta de 600 ohm, cu un raport de transformare de 1:1. Pe cele doua semnale audio in/out exista posibilitatea de a ajusta nivelul cu ajutorul a doua potentiometre semireglabile. Interfata nu necesita alimentare externa, inspre PC fiind alimentata din portul USB iar inspre transceiver de la tensiunea de alimentare a acestuia, de obicei fiind disponibila pe una din mufele de conectare a accesoriilor pentru majoritatea transceiverelor. Bobina de soc L1 de pe linia de alimentare de la portul USB este optionala. La realizarea practica a interfetei am luat in calcul in primul rand fiabilitatea conectorilor si ca urmare am folosit conectori de tip RCA pentru semnalele audio catre PC si conector RJ45 pentru toate semnalele catre transceiver, pe langa conectorul standard USB tip B. La confectionarea cablului de legatura intre transceiver si interfata se recomanda folosirea cablurilor ecranate la care tresa ecran se conecteaza la legatura de masa a conectorului RJ45. Un alt aspect important la proiectarea cablajului imprimat a fost evitarea folosirii de gauri metalizate (de tip “via”), trecerile de pe o parte pe cealalta a semnalelor facandu-se prin terminalele componentelor cositorite pe ambele parti. Acest lucru face ca realizarea cablajului sa se poata face si in regim de amator, cu tehnici cunoscute, fara gauri metalizate.Toate componentele folosite sunt de tip “true-hole” (cu terminale pentru montare in gauri) cu exceptia convertorului specializat pentru USB (FT232BM) impreuna cu condensatoarele de decuplare ale acestuia si cele doua condensatoare din circuitul oscilatorului cu cuart (6MHz), care sunt SMD (cu montare pe suprafata).

Dimensiunile circuitului imprimat precum si dispunerea gaurilor de fixare au fost dictate de gabaritul mecanic al carcasei folosite (cod producator: KM35B). Pe panoul frontal sunt prezente 3 led-uri: POWER care semnaleaza prezenta tensiunii de alimentare furnizata de purtul USB al PC-ului, RXD si TXD care semnaleaza comunicatia pe portul USB. Dupa realizarea practica a interfetei trebuie instalat pe PC, driver-ul de COM virtual, care poate fi downloadat de pe site-ul producatorului, pentru tipul de convertor folosit, de la urmatoarea adresa: http://www.ftdichip.com/Drivers/D2XX.htm.

Va doresc mult succes!

73 de YO2LOR, Ciprian

Timisoara 17-IUN-2009

Aici puteti vedea si descarca schema electrica,

cablajul: TOP, BOTTOM,

amplasarea componentelor

si o fotografie cu carcasa folosita pentru adapostirea montajului.

Last Updated on Sunday, 28 May 2017 21:34  

YO2KQT - membri

No images

PE SCURT

Art. 1 In cadrul radioclubului QSO Banat Timisoara exista trei categorii de membri:

- membri cotizanti: sunt membrii care au cotizatia platita la zi si pot beneficia de dotarile radioclubului doar in prezenta unui membru asociat sau fondator

- membri asociati: sunt acei membri care pot beneficia neconditionat de dotarile radioclubului. De asemenea acestia au drept de vot in adunarea generala.

- membri fondatori: sunt cele 12 persoane inscrise in statutul asociatiei Radioclubul QSO Banat Timisoara ca fondatori. Acestia au acelasi statut cu membrii asociati insa nu isi pot pierde calitatea de membru fondator.

Art. 2 Orice persoana fizica, indiferent de rasa, nationalitate, apartenenta etnica, varsta, religie, inclusiv neradioamatoare poate deveni membru al radioclubului QSO Banat Timisoara cu conditia depunerii unei cereri de inscriere. Aceasta va fi aprobata de consiliul de administratie.

Art. 3 Pentru a deveni membru asociat, un membru cotizant trebuie sa fie propus pentru aceasta de un membru asociat sau fondator in adunarea generala. Candidatura sa va trebui aprobata de majoritatea simpla a adunarii generale.

Art. 4 Consiliul de administratie este alcatuit dintr-un presedinte si doi vicepresedinti. Consiliul de administratie este ales de adunarea generala a radioclubului. Dintre cei doi vicepresedinti se alege seful de radioclub.

Art. 5 Membrii au obligatia de a isi plati cotizatia la zi. In cazul in care un membru nu isi plateste cotizatia timp de trei luni consecutive nemotivat, acesta primeste un avertisment. In cazul in care un membru nu isi plateste cotizatia timp de sase luni consecutive va fi sanctionat astfel:

- membrii cotizanti: vor fi exclusi din randul membrilor radioclubului

- membrii asociati: devin membri cotizanti pierzand toate drepturile aferente pana in momentul achitarii integrale a obligatiilor fata de radioclub

- membri fondatori: pierd dreptul la cheie, dreptul de vot si dreptul de a fi alesi in adunarea generala pana la momentul in care isi achita integral obligatiile fata de radioclub

Art. 6 In cazul in care un membru nu isi plateste cotizatia timp de noua luni consecutive va fi sanctionat astfel:

- membrii asociati: vor fi exclusi din randul membrilor radioclubului

- membrii fondatori: vor pierde definitiv dreptul la cheie, dreptul de vot precum si dreptul de a fi alesi in adunarea generala

Art. 8 In incinta radiclubului QSO Banat Timisoara fumatul este interzis.

Art. 9 Membrii radioclubului au obligatia de a mentine ordinea si curatenia in incinta radioclubului. De asemenea acestia au obligatia de mentine in stare buna dotarile radioclubului.

Art. 10 In fiecare a doua miercuri din luna se organizeaza o intalnire la care prezenta este obligatorie. Aceasta sedinta se face in scopul strangerii cotizatiilor membrilor precum si intrunirii adunarii generale a asociatiei Radioclubul QSO Banat Timisoara.

Art. 11 Membrii asociati si fondatori vor asigura prin rotatie, conform unui program stabilit de comun acord prezenta la radioclub in urmatoarele zile:

- Miercuri intre orele 18.00-20.00

- Vineri intre orele 18.00-20.00

Acest program intra in vigoare de la data de 08.01.2005 si va fi disponibil pentru consultare la sediul radioclubului precum si pe internet la adresa www.yo2kqt.ro.

Art. 12 Pentru a tine evidenta mijloacelor de patrimoniu a radioclubului se va mentine un caiet de evidenta a acestora. Acesta va contine numarul de inventar, descrierea obiectului, numarul de serie(daca este cazul), data in care a devenit obiect de patrimoniu, modul in care a devenit obiect de patrimoniu, alte elemente descriptive(daca este cazul). Mijloacele de patrimoniu pot fi inscrise in caietul de evidenta doar in prezenta sefului de radioclub si a inca unui membru asociat sau fondator. Numele acestora vor fi de asemenea trecute in caiet pentru fiecare obiect de inventar impreuna cu semnaturile acestora.

Art. 13 Dintre mijloacele de patrimoniu, unele vor putea fi imprumutate. In acest scop consiliul de administratie va constitui o lista sub forma unui caiet de evidenta a acestora. In acesta vor exista urmatoarele rubrici: numarul de inventar, descrierea obiectului, numarul de serie(daca este cazul), alte elemente descriptive(daca este cazul). Va exista o evidenta a persoanelor care au luat spre imprumut mijlocul de patrimoniu impreuna cu data luarii spre imprumut, data estimata a returnarii, posibilitati de contactare a persoanei respective. De asemenea obiectele de patrimoniu vor putea fi luate cu imprumut doar in prezenta inca a unui membru asociat sau fondator ale carui nume si semnatura vor aparea in evidenta.

Art. 14 Se stabileste cuantumul cotizatiei de membru la o valoare unica pentru toate categoriile de membri. Membrii pot sa contribuie suplimentar doar in prezenta altui membru asociat sau fondator. In acest scop va exista un caiet de evidenta a contributorilor la fondurile clubului. Acesta va contine numele persoanei care a contribuit, cuantumul contributiei, data la care a fost facuta contributia precum si numele membrului asociat sau fondator suplimentar precum si semnaturile acetora.

Art. 15 Cuantumul cotizatiei de membru se stabileste la 15 lei/luna. Cine achita in avans pentru minim 3 luni va achita 12 ron/luna. Acesta se va  putea modifica de catre adunarea generala atunci cand se considera de cuviinta.

Art. 16 Se instituie un caiet de prezenta a membrilor la radioclub. Prin acesta se va tine evidenta prezentei membrilor asociati si fondatori in afara orarului de prezenta asigurat. Astfel fiecare membru asociat sau fondator care vine la sediul radioclubului in afara acestui orar se va trece din proprie initiativa in aceasta evidenta. Evidenta va cuprinde: data, ora descuierii, ora incuierii, persoana care a descuiat usa, persoana care a incuiat usa(daca este diferita de prima) precum si semnaturile acestora.

Art. 17 Membrii de radioclub pot oferi spre folosinta pe termen lung diverse echipamente si obiecte. Astfel va exista o evidenta a obiectelor si echipamentelor care sunt aduse de catre membrii radioclubului pentru folosinta pe termen lung. In acesta vor exista urmatoarele rubrici: descrierea obiectului, numarul de serie(daca este cazul), alte elemente descriptive(daca este cazul), data darii spre folosinta radioclubului, perioada estimata de dare in folosinta. Adaugirile vor putea fi inscrise in caietul de evidenta doar in prezenta sefului de radioclub si a membrului asociat sau fondator care le ofera.

Art. 18 In cazul utilizarii echipamentelor radioclubului in trafic sau in cazul in care se efectueaza trafic de la sediul radioclubului se va utiliza indicativul de apel al radioclubului.

Art. 19 Prezentul regulament de ordine interioara trebuie luat la cunostinta de toti membrii clubului. In acest scop se va alcatui o lista cu numele si semnatura prin care certifica luarea la cunostinta.

Azi 09.12.2004 in prezenta adunarii generale.