Qso Banat Timisoara

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
ACASA CONSTRUCTII Interfata CAT cu izolare galvanica

Interfata CAT cu izolare galvanica

E-mail Print PDF

Salutare tuturor!

Desi in ziua de azi, putina lume mai construieste cate ceva, piata oferindu-ne cam orice la un pret mai mult sau mai putin rezonabil, eu va propun realizarea unei interfete intre PC si transceiver “home made”. Ideea de la care am pornit atunci cand m-am hotarat sa realizez interfata a fost de a separa galvanic PC-ul de transceiver din motive binecunoscute de cei care au mai incercat asa ceva.

Interfata realizeaza legatura de date CAT (Computer Aided Transceiver) si una audio (IN/OUT) intre PC si transceiver. Deoarece porturile seriale sunt din ce in ce mai rare la PC-urile din ziua de azi la comenzile de CAT am optat pentru portul USB al PC-ului. Semnalul de audio de la si inspre PC foloseste placa de sunet existenta la orice calculator. Pe langa semnalele de CAT (Rx/Tx) si cele de audio (IN/OUT) interfata dispune si de un semnal de PTT pentru transceiverele care nu au posibilitatea de a fi comandate prin CAT pentru comutarea emisie/receptie, cat si de un semnal de KEY care inlocuieste o eventuala cheie telegrafica clasica, prin utilizarea unui software adecvat instalat pe PC.

Portul USB al PC-ului este folosit pentru a emula clasicul port serial RS232, cu ajutorul unui circuit integrat specializat FT232BM, produs de FTDI (Future Technology Devices International Limited). Semnalele de RX si TX corespunzatoare portului serial sunt folosite pentru liniile de CAT iar DTR (Data Terminal Ready) si RTS (Request To Send) pentru PTT respectiv KEY. Dupa conversia de la USB la serial (TTL) se face o separare galvanica cu ajutorul unor optocuploare. Deoarece liniile de date (RX si TX) necesita o viteza de transfer mai ridicata am optat pentru niste optocuploare mai rapide de tipul 6N135. Pentru celelalte doua linii PTT si KEY am folosit optocuploare 4N33 ceva mai lente, aici viteza de comutare nefiind atat de critica. Rezistorii R5* respectiv R10* din schema elecrtrica sunt optionali dovedindu-se ca pentru o rata de transfer la CAT de 38400 biti/secunda, nu este necesara folosirea lor, acestia avand rolul doar de a mari viteza de comutare a celor doua optocuploare folosite.Semnalele audio de la placa de sunet sunt separate prin tansformatoare de linie cu impedanta de 600 ohm, cu un raport de transformare de 1:1. Pe cele doua semnale audio in/out exista posibilitatea de a ajusta nivelul cu ajutorul a doua potentiometre semireglabile. Interfata nu necesita alimentare externa, inspre PC fiind alimentata din portul USB iar inspre transceiver de la tensiunea de alimentare a acestuia, de obicei fiind disponibila pe una din mufele de conectare a accesoriilor pentru majoritatea transceiverelor. Bobina de soc L1 de pe linia de alimentare de la portul USB este optionala. La realizarea practica a interfetei am luat in calcul in primul rand fiabilitatea conectorilor si ca urmare am folosit conectori de tip RCA pentru semnalele audio catre PC si conector RJ45 pentru toate semnalele catre transceiver, pe langa conectorul standard USB tip B. La confectionarea cablului de legatura intre transceiver si interfata se recomanda folosirea cablurilor ecranate la care tresa ecran se conecteaza la legatura de masa a conectorului RJ45. Un alt aspect important la proiectarea cablajului imprimat a fost evitarea folosirii de gauri metalizate (de tip “via”), trecerile de pe o parte pe cealalta a semnalelor facandu-se prin terminalele componentelor cositorite pe ambele parti. Acest lucru face ca realizarea cablajului sa se poata face si in regim de amator, cu tehnici cunoscute, fara gauri metalizate.Toate componentele folosite sunt de tip “true-hole” (cu terminale pentru montare in gauri) cu exceptia convertorului specializat pentru USB (FT232BM) impreuna cu condensatoarele de decuplare ale acestuia si cele doua condensatoare din circuitul oscilatorului cu cuart (6MHz), care sunt SMD (cu montare pe suprafata).

Dimensiunile circuitului imprimat precum si dispunerea gaurilor de fixare au fost dictate de gabaritul mecanic al carcasei folosite (cod producator: KM35B). Pe panoul frontal sunt prezente 3 led-uri: POWER care semnaleaza prezenta tensiunii de alimentare furnizata de purtul USB al PC-ului, RXD si TXD care semnaleaza comunicatia pe portul USB. Dupa realizarea practica a interfetei trebuie instalat pe PC, driver-ul de COM virtual, care poate fi downloadat de pe site-ul producatorului, pentru tipul de convertor folosit, de la urmatoarea adresa: http://www.ftdichip.com/Drivers/D2XX.htm.

Va doresc mult succes!

73 de YO2LOR, Ciprian

Timisoara 17-IUN-2009

Aici puteti vedea si descarca schema electrica,

cablajul: TOP, BOTTOM,

amplasarea componentelor

si o fotografie cu carcasa folosita pentru adapostirea montajului.

Last Updated on Sunday, 28 May 2017 21:34  

YO2KQT - membri

No images

PE SCURT

Urmatoarea expediere de QSL-uri va avea loc in luna OCTOMBRIE 2016. Colectarea QSL-urilor se face in zilele de club , pana la sfarsitul lunii Septembrie, cat si la SIMPO YO2 pentru expeditia din toamna (octombrie 2016 ). ATENTIE: Descarcati noua versiune de tabel pentru sortarea QSL-urilor.

YO2 - QSL Bureau este destinat doar pentru expedierea QSL-urilor radioamatorilor YO. QSL-urile trebuiesc predate la sediul clubului sau expediate prin colet postal conform instructiunilor prezentate mai jos.

Expedierea QSL-urilor prin Biroul de QSL-uri YO2 se face in principiu de 2 ori pe an, la intervale de 6 luni, o data primavara si odata toamna. Perioada in care se face colectarea cat si termenul pana la care se va face expedierea QSL-urilor via Birou se va anunta in cadrul acestei pagini de web.

 Instructiuni privind prezentarea QSL-urilor pentru expeditie via Birou - actualizat 7-Mar-2014

 

Va rugam sa respectati intocmai instructiunile de mai jos. In caz contrar, aveti 2 variante:

a. veti plati un tarif majorat cu 100%

b. la prezentare veti fi rugati sa refaceti pachetul de QSL-uri si tabelul centralizator.

Descarcare tabel

  •  Se completeaza QSL-urile. Datele se scriu cat mai citet, indicativele cu majuscule.

ATENTIE: multe entitati nu au birou de QSL. De asemenea multe statii din entitati mici au QSL manager in Europa sau USA. Entitatile din tabel care sunt scrise pe fond galben nu au birou de QSL sau biroul nu prea merge. Entitatile scrise cu rosu au birou dar de multe ori folosesc QSL manager. Pentru aceste 2 categorii de entitati se recomanda a se verifica daca exista QSL manager (pe www.qrz.com de exemplu).

Expeditiile sau indicativele speciale aproape sigur au QSL manager.

La statiile care pe qrz.com scrie la QSL “only directnu are rost sa le trimteti via buro, caci nu vor raspunde.

  •  QSL-urile de expediat vor fi grupate pe entitati. Lista entitatilor este in tabel.  Descarcare tabel
  • Atentie: un QSL trimis VIA indicativ se va pune in grupul entitatii indicativului de la VIA, nu in grupul entitatii lucrate. (Ex: VP6DX via DL2RMS se pune in grupul DL)

 

  • Se completeaza tabelul excel cu numarul de QSL-uri la entitatile respective. La entitatile pentru care nu aveti QSL-uri nu se pune nimic (nu puneti 0). Tabelul completat  se aduce pe suport electronic (USB drive, CD, etc) la prezentarea QSL-urilor.

 

  • Se fac niste fasii de hartie pe care se scrie prefixul entitatii si numarul de QSL-uri din grupul respectiv (la un capat al fasiei, sa fie vizibil dupa stivuire Ex: UA 12 buc). Aceste fasii urmeaza a fi asezate intre grupurile de QSL-uri din teancul final.

 

  • Se stivuiesc grupurile de QSL-uri facute la pct.2. Se incepe de la ultima entitate din tabel, conform tabelului, in ordine din tabel. Deasupra fiecarui grup se pune fasia aferenta de la pct.4. I final trebuie sa rezulte o stiva de QSL-uri grupate pe entitati, in ordinea alfanumerica (din tabel) a prefixelor, primele entitati din tabel fiind in partea de sus a stivei.

 

  • Se leaga cu sfoara stiva de QSL-uri pentru a se pastra intacta pana la prezentare, si se cantareste. Greutatea se trece pe o hartie si se prinde de stiva.

 

Tariful actual de expediere este de 20 lei /100gr, se pastreaza atat timp cat taxele de expediere ale Postei Romane nu se modifica.

De la 1 Martie 2016 preturile s-au modificat astfel ca , categoria de IMPRIMATE NEPRIORITARE nu mai EXISTA. Toate expedierile se fac in conditii de corespondenta normala, fara nici o facilitate sau reducere pt radioamatori !!

Unele tari au Birouri QSL pe districte de ex: SUA . Pentru acestea este necesara sortarea QSL-urilor pe districte (cifra) – vezi tabel.

Prefixele din Marea Britanie si Irlanda de Nord desi sunt entitati separate, merg toate impreuna astfel : G, GD, GI, GJ, GM, GU, GW   la RSGB, sub genericul G .

La fel pentru EA, EA6, EA8, EA9 si pentru UA, UA9 (Rusia) mai putin UA2 care are birou separat.